Virus je već odnio jednu žrtvu a zaražen je i an" />
Svinjska influenza zahvatila SD županiju - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Virus je već odnio jednu žrtvu a zaražen je i anesteziolog koji je liječio nesretnog pacijenta. Više o virusu H1N1 i mjerama zaštite pročitajte u prilogu.


 

Na području Splitsko-dalmatinske županije traje epidemija pandemijske gripe (svinjska gripa), H1N1. Do petka su na području Županije evidentirana 254 slučaja oboljenja od nove gripe, te je na Odjelu za infekcijske bolesti KBC-a Split hospitalizirano 11 osoba, dok se dvije osobe nalaze na Jedinici intenzivnog liječnja KBC-a Split, rekao je to na konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravstvo Josip Matković, predsjednik Kriznog stožera za novu gripu.


Ima tamiflua


Od ove dvije osobe koje su zadržane na JIL-u kod 61-godišnjeg pacijenta L. M. potvrđena je nova gripa, te mu je stanje iznimno teško i liječnici se bore za njegov život. Laboratorijski nalazi brisa grla i nosa za 35-godišnjeg B. K. koji je 29.listopada doveden iz splitskog zatvora na Bilicama negativni su, što upućuje na to da nema novu gripu, ali to još definitivno ne znači i da se ne radi o njoj. On je primljen na JIL zbog problema disanja, s visokom temperaturom i upalom pluća.


Krizni štožer u kojemu su osim Josipa Matkovića dr. Zorana Klišmanić, epidemiologinja s nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, prof. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za infekcijske bolesti KBC-a Split, i dr. Berislav Pelivan, ravnatelj nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, jednom će tjedno održavati konferencije za novinare s obzirom na epidemiju nove gripe, a konferencije će možda biti i češće ako to prilike budu nalagale.


- Cjepivo za novu gripu bit će dostupno tek u prosincu, no svi koji su oboljeli od nje dobivaju tamiflu i podvrgnuti su odgovarajućoj terapiji. Tamiflu je također podijeljen liječnicima, i to ponajprije onima obiteljske medicine, pedijatrima i KBC-u Split. Zavod će naručiti najmanje 10 tisuća doza tamiflua, a do sada smo dobili otprilike pet tisuća doza. Krizni štožer je odlučio i o provođenju dnevnog nadzora bolesnika - rekao je Josip Matković.


Koliko zaštitne maske mogu pomoći u širenju nove gripe pojasnila je dr. Klišmanić.


- Dobro je da zaštitne maske nose građani unutar obitelji koje imaju oboljelog kako ne bi širili infekciju. Nošenje maski vani je nepotrebno - rekla je dr. Zorana Klišmanić, koja je naglasila kako nema sigurne zaštite ni s maskom, jer bi za sigurnu zaštitu trebale posebne maske s filtrima koje su jako skupe. Nova gripa može trajati i dvije godine, kao što je početkom prošlog stoljeća trajala španjolska gripa.


- Nemojmo donositi nikakve procjene jer još uvijek nemamo sve potrebne parametre. U svijetu je zaključno s 18. listopada bilo oko 414 tisuća oboljelih, od čega je oko 4200 osoba preminulo. Odavno je u svijetu proglašen 5. i 6. stupanj pandemije na novu gripu. Svi pacijenti na Odjelu za infekcijske bolesti KBC-a Split pod odgovarajućom su terapijom - rekao je prof. Bradarić.


Kako doznajemo, u četvrtak je pomoć zbog sumnje u novu gripu potražila i majka koja je dovela svoju kćerkicu, koja pohađa jedan splitski vrtić. Kod djevojćice još nije potvrđena nova gripa i njezino zdravstveno stanje se prati.


Zanimljivo je da zadarski zavod za javno zdravstvo ne bilježi niti jedan slučaj novog tipa gripe.


 


Ivica Marković


 www.slobodnadalmacija.hrNatrag
scroll to top