Da su se izbori održali ovoga tjedna zagrebački " />
Započela utrka za banske dvore - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Da su se izbori održali ovoga tjedna zagrebački bi gradonačelnik dobio između 12,5 i 16,9 posto glasova. Rezultat je to istraživanja koje je provela agencija Medijana za Jutarnji list


 

Dok se Milan Bandić navodno nećka, mnogi su njegovu još neobjavljenu kandidaturu odlučili podržati, a veliki broj građana tvrdi da bi mu dao svoj glas.

Tako je po istraživanju centra Mediana već stao uz bok Ivi Josipoviću i Nadanu Vidoševiću.

Da su se izbori održali ovoga tjedna zagrebački bi gradonačelnik dobio između 12,5 i 16,9 posto glasova. Rezultat je to istraživanja koje je u suradnji s centrom Mediana na 1000 stanovnika iz svih županija proveo Jutarnji list.

Anketa je pokazala da su Josipović, Vidošević (15 posto) i Bandić poprilično izjednačeni i da bi se mogli tijesno tući za ulazak u drugi krug izbora. Pritom treba reći da službeni predsjednički kandidat SDP-a, Josipović, i dalje stoji najbolje. Tako bi on u ovom trenutku osvojio najmanje 19,4 i najviše 24,6 posto glasova.

Kandidat vladajuće stranke, Andrija Hebrang, ozbiljno zaostaje za favoritima. Ispred njega je i Vesna Pusić iz HNS-a (od devet do 12,9 posto glasova), dok Hebrang može računati na potporu između 6,6 i 10,1 posto građana. Na dnu ljestvice su Damir Kajin (IDS) i nezavisni bivši ministar Dragan Primorac s manje od pet posto glasova.

Iako se između Josipovića, Vidoševića i Bandića po anketama vodi bitka, sve bi moglo promijeniti izjašnjavanje predsjednika Stjepan Mesića. Naime, sadašnji predsjednik i dalje uživa veliko povjerenje birača, toliko da je 52,8 posto ispitanika odgovorilo kako bi ga opet izabrali kad bi Ustav dopustio njegovu ponovnu kandidaturu. Nekog drugog predsjednika ipak priželjkuje 47,2 posto građana.

Ipak čak 38,4 posto anketiranih građana priželjkuje da novi šef države bude sličan upravo Mesiću, dok bi samo 9,2 posto njih željelo da predsjednik bude poput Franje Tuđmana. Čak 52,5 posto ne bi izabralo ni jednog sličnog njima.

Građani bi u svakom slučaju predsjedniku sada dali veće ovlasti i to 65 posto njih, dok samo 2,8 posto ispitanih predlaže smanjenje. S dosadašnjom razinom ovlasti zadovoljno je 32,2 posto građana.


Preuzeto s portala: Net.hrNatrag
scroll to top