Povodo" />
Povodom dana oslobođenja našeg otoka od okupatora na spomen obilježju u Selcima položen vijenac i održan prigodni govor. - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Povodom dana oslobođenja našeg otoka od okupatora na spomen obilježju u Selcima položen vijenac i održan prigodni govor.
Prisutne je pozdravio gosp. Marijo Španja, prof. inače ravnatelj osnovne škole Selca i obratio se sa par prigodnih rečenica te objasnio djeci što simbolizira spomen obilježje u njihovoj školi koje svakodnevno gledaju a možda i nisu upoznati s njegovim pravim značenjem i simbolikom.


Više o samim povijesnim činjenicama pročitajte u nastavku;


Iz crtica povijesti
Dan 18. rujna 1944. godine otok Brač je oslobođen od Njemačke okupatorske vojske u Drugom svjetskom ratu.
Završna i odlučujuća bitka za oslobođenje se vodila na brdu Sveti Nikola, smještenom u neposrednoj blizini Selaca i Sumartina.
Dana 18. rujna 1967. godine na skupštini općine Brač osnovana je škola ¨ 18. rujna ¨ Selca. Naziv je dobila, kao uspomenu na ovaj važan događaj koji će naredne generacije podsjećati na hrabrost i borbu njihovih otaca.
Prvi ravnatelj škole je bio Zdravko Zlatar.Nakon što je u staroj školskoj zgradi, koja je i onako bila derutivna izbio požar 31. prosinca 1976. godine, odlučeno je da se pokrene postupak izgradnje nove školske zgrade .
Na isti datum, 18.rujna 1982. godine je otvorena nova zgrada osnovne škole, zahvaljujući lokalnom stanovništvu i jedinicama lokalne samouprave. U predvorju nove zgrade podignut je spomenik palim borcima Narodno oslobodilačke borbe, u kojoj je izgubilo život više od 700 stanovnika ovog otoka.


Tekst: Milka Mišetić, prof.
Foto: Ivan MarijančevićNatrag
scroll to top